Aktualności

2019-03-19 14:36:33

KIEŁKI W DOMOWYM OGRODZIE

Potrzeba tylko 40 cm2, aby we własnym domu można było uprawiać niezliczone rodzaje
kiełków, poświęcając zaledwie pięć minut dziennie na ich nawadnianie. Własna hodowla
kiełków pozwala na zapewnienie stałego dostępu do pokarmu, który według badań jest
jednym z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy oraz sole mineralne. Wystarczą   
cztery dni uprawy, aby wyrosły pierwsze kiełki. Ich spożywanie może szybko stać się
zdrowym nawykiem żywieniowym i źródłem oszczędności dzięki samodzielnej uprawie;   
będą również oryginalnym dodatkiem do dań i napojów.

Od popularnych kiełków soi i soczewicy aż do bardziej wyszukanych kiełków
rzodkiewki China Rose, kozieradki pospolitej czy konopi – w niniejszej książce wszystkie rodzaje kiełków są opisane po kolei z uwzględnieniem ich właściwości
odżywczych oraz specyfiki uprawy.
Domowe kiełkownice, czyli jedyny przedmiot niezbędny do hodowli kiełków, opisane
zostały ze względu na ich rodzaj oraz zastosowanie.
Rozważania dotyczą także sposobów przyrządzania kiełków w kuchni. Mogą być one
spożywane na surowo, po ugotowaniu na parze czy poddane fermentacji w celu
przygotowania zdrowych napojów.

 

WŚRÓD PORUSZONYCH ZAGADNIEŃ:
• Właściwości odżywcze
• Sposoby i techniki uprawy kiełków
• Ponad 60 praktycznych opisów zamieszczonych w porządku alfabetycznym
• Kiełkownice dostępne na rynku oraz wykonane samodzielnie   
• Kiełki surowe, gotowanie na parze i fermentacja
• Wiele przepisów w 100% roślinnych

 

O AUTORCE
GRAZIA CACCIOLA
Specjalistka w dziedzinie naturopatii, znawczyni naturalnej i samodzielnej
uprawy. Jest autorką bestsellerów poświęconych tej tematyce. Od wielu
lat organizuje kursy i wykłady, propagując samodzielną uprawę oraz
świadomą dietę. Współpracowała z Unią Europejską w ramach projektów
zachęcających do prowadzenia upraw metodą ekologiczną oraz
biodynamiczną. Brała udział w programach telewizyjnych jako ekspertka
z zakresu botaniki, a także jako propagatorka samodzielnej ekologicznej
uprawy. Jej strona internetowa: www.erbaviola.com.

 

Spis treści   


Wstep 11  
Podziekowania 13


Rozdział 1 Historia i właściwości kiełków 15

1.1. Krótka historia wykorzystania kiełków 15
1.2. Właściwości odżywcze kiełków 21
Białka, witaminy oraz sole mineralne zawarte w kiełkach 25
1.3. Ważne informacje oraz środki ostrożnosci dotyczące spożywania kiełków 30

Rozdział 2 Domowa uprawa 33

2.1. Wprowadzenie do domowej uprawy 33
Podstawowe etapy kiełkowania 33
2.2. Wybór nasion oraz własna produkcja 37
Dlaczego samodzielnie wyhodowane kiełki zawsze będą lepsze od tych z supermarketu 39
Rózne rodzaje kiełków, sposoby i czas uprawy 39
2.3. Kiełkownice 40
Pojemniki nienadajace sie do hodowli kiełków 40
Nawet zwykłe kuchenne pojemniki moga stac sie kiełkownicami 41
Talerz stołowy jako kiełkownica 44
Miska do sałatki lub inny pojemnik kuchenny jako kiełkownica 44
Kiełki w słoikach na przetwory 44
Woreczki z juty, lnu lub konopi 46
Kiełkownica „zrób to sam” z opakowań na warzywa i owoce 46
Wybrane kiełkownice dostepne w sklepach 47
Ogólne zasady higieny podczas użytkowania kiełkownic 53  

Rozdział 3 Kiełki 55

Jak czytać opisy 55
3.1. Bambus czarny (fylostachys czarny) 56
3.2. Bambus moso 57
3.3. Bazylia pospolita 57
3.4. Boćwina
3.5. Brokuł 58
3.6. Brukiew (karpiel) 60
3.7. Burak ćwikłowy 61
3.8. Cebula zwyczajna 61
3.9. Chrzan 62
3.10. Ciecierzyca pospolita 62
3.11. Cykoria endywia 63
3.12. Cykoria podróżnik 64
3.13. Czosnek bulwiasty 64
3.14. Czosnek zwyczajny 64
3.15. Dynia olbrzymia 67
3.16. Fasola azuki zielona 67  
3.17. Fasola mung (zielona fasola azuki) 67
3.18. Gorczyca biała 69
3.19. Gorczyca czarna 70
3.20. Groch zwyczajny 71
3.21. Groszek siewny 71
3.22. Gryka zwyczajna 72
3.23. Jarmuż włoski 74
3.24. Jęczmień zwyczajny 74
3.25. Kalarepa 75
3.26. Kamut 75
3.27. Kapusta brukselska (brukselka) 77
3.28. Kapusta głowiasta czerwona 78
3.29. Kapusta warzywna 78
3.30. Komosa ryżowa 80
3.31. Koniczyna krwistoczerwona 81
3.32. Koniczyna łąkowa 82
3.33. Konopie siewne 82
3.34. Koper ogrodowy 84
3.35. Koper włoski 85
3.36. Kozieradka pospolita 85
3.37. Len zwyczajny 86
3.38. Lucerna siewna 88
3.39. Marchew zwyczajna 90
3.40. Migdałowiec zwyczajny 91
3.41. Orzacha podziemna (orzech arachidowy, orzech ziemny) 92
3.42. Owies zwyczajny 94
3.43. Pieprzyca siewna (rzeżucha) 95  
3.44. Por 96
3.45. Proso zwyczajne 96
3.46. Pszenica płaskurka 98
3.47. Pszenica twarda 99
3.48. Pszenica zwyczajna 99
3.49. Rokietta siewna (rukola) 101
3.50. Ryż siewny 102
3.51. Rzepa naciowa 103
3.52. Rzepak 104
3.53. Rzeżucha 105
3.54. Rzodkiew japońska 105
3.55. Rzodkiewka 105
3.56. Sezam indyjski 106
3.57. Słonecznik zwyczajny 107
3.58. Soczewica jadalna 108
3.59. Soja czerwona (fasola azuki) 109
3.60. Soja zwyczajna 111
3.61. Żyto zwyczajne 112
3.62. Mieszanki nasion 112

Rozdział 4 Jak przyrządzić i jeść kiełki 117

4.1. Spożywanie kiełków na surowo 117
Kiełki, które można jeść na surowo 118
Kiełki, których nie można jeść na surowo 118
4.2. Kiełki gotowane na parze 119
4.3. Kiełki gotowane 119
Kiełki, które trzeba gotować 120
Kiełki, których nie należy gotować 120
4.4. Spożywanie kiełków w formie napojów fermentowanych 120
4.5. Kiełki dla zwierząt domowych 123

Rozdział 5 Tabele podsumowujàce właściwości kiełków 125  

Rozdział 6 Podstawowe błędy w hodowli kiełków 147

6.1. Nienamaczanie nasion 147
6.2. Zbyt długie namaczanie 147
6.3. Zbyt częste przepłukiwanie 147
6.4. Zbyt gwałtowne przepłukiwanie 147
6.5. Zbyt zimna woda 147
6.6. Za ciepła woda 148
6.7. Woda ze zbyt dużą ilością wapnia lub chloru 148
6.8. Tworzenie się żelowej substancji lub śluzowatej warstwy 148
6.9. Tworzenie się pleśni 149
6.10. Zbyt mało nasion w kiełkownicy 149
6.11. Zbyt dużo nasion 149
6.12. Obecność szkodników roślin 150
6.13. Kiełki są zbyt twarde i włókniste 151
6.14. Kiełki są zbyt miękkie 151
6.15. Odciekająca woda jest zabarwiona 151
6.16. Nieprzyjemny zapach z kiełkownicy 151
6.17. Biały nalot przypominający pleśń 152
6.18. Rybi zapach z kiełkownicy 152
6.19. Korzonki kiełków zaklinowują się w kanalikach kiełkownicy 152
6.20. Korzonki kiełków pozostają zaklinowane w tkaninie 152
6.21. Kiełki stają się bardzo ciemne 152

Rozdział 7 Wybrane przepisy z kiełkami 153

7.1. Przystawki i przekąski 153
Bruschetta z kiełkami gorczycy 153
Kanapki z kremem z tofu i kiełkami lucerny 154
Pasztet z kiełków ciecierzycy 154
Krem z kiełków słonecznika i czarnych oliwek 154
Krem z surowych nasion zbóż i kiełków słonecznika 154
Pasztet z kiełków soczewicy 156
7.2. Sałatki 158
Sałatka ziemniaczana na ciepło z dodatkiem pesto
z kiełków fasoli azuki 158
Sałatka z mieszanymi kiełkami 158  
Sałatka z kiełkami fasoli mung 158
Sałatka z kiełkami ryżu 159
Sałatka orientalna 159
Sałatka cesarska z kiełkami Kamutu 160
7.3. Pierwsze dania 160
Spaghetti z kiełkami zielonej soi 160  
Pesto z kiełków migdałów 161
Pesto z kiełków bazylii 161
Sos boloński z kiełkami prosa 162
Kolorowy makaron orecchiette z kiełkami 162   
Spaghetti ryżowe z kiełkami soi 163
7.4. Drugie dania i dania jednogarnkowe 163
Zapiekanka z ziemniaków i kiełków soczewicy 163  
Placek z ciecierzycy z kiełkami lucerny, rzeżuchy,
kozieradki i gorczycy 164
Pulpety z kiełków prosa z dodatkiem kiełków fasoli mung 164
Witariańska sałatka ryżowa 165
Sałatka ryżowa z kiełkami fasoli mung 165
Sushi warzywne z kiełkami 165
Roladki z sałaty z kiełkami konopi siewnych i gorczycy 166
Brukselki z kiełkami pora w piwie 166
Łódeczki z ziemniaków i bakłażanów z kiełkami soczewicy 167
Zapiekanki z kalafiora i kiełków soi z kremem z kiełków
kozieradki pospolitej 167  
Kiełki w marynacie 168
7.5. Słodycze i napoje 169
Witariańskie musli z kiełkami owsa 169
Krem z kiełków migdałów i kakao 169
Słodkie racuchy z kiełków lucerny siewnej 170
Sałatka z owoców leśnych z kiełkami migdałów
i orzechów ziemnych 170
Koktajl lub sok owocowy z rejuvelacem 170

Darmowy fragment

Książka dostępna tutaj

powrót