e-mail: sklep@wszystkonaturalne.pl     telefon: 513 77 61 59   ​gg:  58442792

Blog

2016-10-05 13:13:19

Składy kosmetyków

Chciałabym Państwa dzisiaj troszeczkę uświadomić w kwestii czytania składu kosmetyku. Natchnął mnie do tego pewien artykuł o olejku do ciała popularnej firmy, której produktów jest warta każda kobieta... Głównym składnikiem tej złotej mikstury, zaraz po wodzie i alkoholu denaturowanym, jest parafina.

Szanowni Państwo parafina to nie jest to, co świadomie chcielibyście wcierać w swoją skórę. Ta pochodna ropy naftowej jest tanim wypełniaczem, nie wiedzieć czemu stosowanym nawet w kosmetykach kosztujących równowartość mojej wypłaty.

Jedyny przypadek, gdzie parafina dobrze się sprawuje to skóra atopowa bo działa na nią jak opatrunek - jest substancją, która powleka skórę tłustawą warstewką i się nie wchłania. Nie przepuszcza składników z powietrza ale to działa też w drugą stronę czyli skóra nie oddycha ( określa się to zjawisko także jako efekt nawilżający ponieważ woda nie odparowywuje z naskórka). Jakiekolwiek ekstrakty roślinne czy oleje zanurzone w parafinie, po nałożeniu na skórę, w parafinie pozostaną.

Jeśli nakładamy ją na twarz - a ona występuje w większości popularnych kosmetyków w różnych ilościach - to mamy niemal pewne działanie komedogenne (zapychające skórę).

Istotne jest również to, by wiedzieć, że składniki (tak zwane INCI) na opakowaniach podawane są w kolejności następującej: najpierw te, których jest najwięcej, potem te, których jest najmniej. Jeśli na pierwszym miejscu widzicie Państwo Paraffinum Liquidum ( inne nazwy tej substancji: Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Olej mineralny, parafina, olej parafinowy) a nie macie AZS to polecam produkt umieścić w bezpiecznym miejscu tzw. koszu na śmieci.

I proszę nie wierzyć w zapewnienia producentów oraz "guru" kosmetycznych (nieraz sponsorowanych przez tych pierwszych), że parafina jest super-extra-cool a czarny PR to nasza sprawka (czyli tych od Natury). Może da Wam do myślenia fakt, że po nałożeniu kosmetyku z olejem mineralnym skóra wygląda dobrze ale po jej umyciu znów jest sucha, czasem/często zaczerwieniona i zanieczyszczona. Przy regularnym stosowaniu olejków tłoczonych z roślin (100% pure i do tego bio, organic itd) mają Państwo pewne, że skóra nawet po umyciu będzie wyglądała dobrze - będzie nawilżona, błyszcząca, o jednolitym kolorycie, po prostu zdrowa.

Na koniec opis parafiny wg. dr. Henryka S. Różańskiego.

"Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum, Olej mineralny, parafina, olej parafinowy:

Produkty destylacji ropy naftowej.

Nie wchłaniają się z jelit i skóry.

Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie.

Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze.

Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry. 

Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik.

Inicjują tworzenie zaskórników, utrudnia regenerację skóry.

Przyśpieszają procesy starzenia.

Powodują kumulację toksycznych metabolitów w skórze.

Są powszechnie stosowane przy produkcji kosmetyków, bowiem są tanie i łatwo dostępne.

Parafiny rozpuszczają większość składników kosmetycznych, stanowią też typowy wypełniacz zwiększający objętość kosmetyku w opakowaniu.

Nawet najcudowniejsze składniki rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej powierzchni."

Jeśli znają Państwo język angielski to polecam szukać również informacji na zagranicznych stronach. Jest tam mnóstwo wiedzy, która w Polsce bardzo często jest przemilczana jak np. o Cocamidopropyl Betaine ale to już przy następnym wpisie.

Wasza skóra, Wasz wybór.heart

Substancje toksyczne http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm

Trochę o alkoholu http://biustys.blogspot.com/2013/07/alkohol-w-kosmetykach-szkodliwy-czy-nie.html

powrót